Grootschalige brandproeven op gesprinklerde wagens in ondergrondse parking

Waarom nu?

Brandveiligheid in ondergrondse parkings is zeer actueel. Sinds 1 januari is er een nieuwe richtlijn die binnenkort federale wetgeving wordt en reeds wordt toegepast in Vlaanderen en Brussel.

De nieuwe richtlijn is een stuk strenger maar laat ook meer keuzes toe. Zo kan je in veel gevallen kiezen tussen een rookafvoersysteem of een sprinklerinstallatie. Vanaf bepaalde oppervlaktes worden beide opgelegd.

Wat is het doel van het onderzoeksproject?

Er wordt door FESG een brandweerinterventiemodel ontwikkeld, dat toelaat om voor elke parking te bepalen welke de meest geschikte combinatie aan veiligheidsmaatregelen is. Dit kan gaan van rookafvoer, sprinkler, compartimentering of combinaties daarvan maar ook naar "light" oplossingen zoals sprinkler aangesloten op het openbaar waternet of rookafvoer via mobiele ventilatoren. 

Hoe passen de brandproeven in het onderzoeksproject?

De grootschalige brandproeven kaderen in het verkrijgen van cruciale informatie om het brandweerinterventiemodel te voeden en dit op 3 niveau's.

 1. Efficiëntie van brandweerinterventie:
  1. tijd vereist voor de brandweer om door de rook te interveniëren?
  2. In de brandproeven wordt er unieke data verzameld rond het gebruik van warmtebeeldcamera's in gesprinklerde parkeergarages.
 2. De efficiëntie van de veiligheidssystemen wordt in detail onderzocht:
  1. Wat is het voordeel van quick response tov standard response sprinklers in ondergrondse parkings?
  2. Welke waterdensiteit is vereist om branduitbreiding te vermijden?
  3. Welk brandvermogen is er na de activatie van de sprinkler?
 3. De onderlinge invloed van de verschillende systemen op elkaar:
  1. hoe beïnvloedt een ventilatiesysteem het aantal sprinklerkoppen die opengaan?
  2. hoe beïnvloed de zuurstof het brandvermogen na activatie van de sprinkler, ... ?

Door de uitgebreide reeks testen worden deze cruciale vragen beantwoord.

Partners in het project?

De partners in dit onderzoeksproject zijn naast FESG als coördinerende partij ook Cegelec Fire Solutions en Universiteit Gent. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemerschap.

Concrete toepassingen in uw bouwproject?

Weten hoe dit voor uw bouwproject een toegevoegde waarde kan geven? We geven regelmatig infosessies met concrete voorbeelden van ondergrondse parkings waar oplossingen op maat zorgen voor de meest betrouwbare en kosteneffectieve oplossing. Hierbij is het niet ongebruikelijk om 40% te besparen op installatie en onderhoudskost. Meer weten? stuur een mailtje naar admin@fesg.be 

Benieuwd naar de ontwerpregels van de toekomst? Schrijf u in op onze nieuwsbrief via nieuwsbrief@fesg.be waar we de komende events aanmelden.

 

Andere nieuwsberichten