FESG wint FireForum Award 2017

FESG heeft de prestigieuze Fireforum award gewonnen in de categorie architecten en studiebureaus. Uit een hele reeks van projecten kwam het brandveiligheidsontwerp voor de herbestemming van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Poelkappelle als beste uit.

Het project maakt deel uit van een renovatie van de kerk tot een Buitenschoolse Kinderopvang, kantoren voor Kind & Gezin, receptieruimte voor het gemeentepersoneel en een Liturgische ruimte. De kinderopvang werd ontworpen als een ‘’box in a box’’ concept. In het ontwerp staat open architectuur centraal waarin specifieke aandacht gevraagd werd voor de implementatie van een open trappenhal en het gebruik van bestaande structuren.

De open trap die als hoofdtrap dient verbindt verschillende verdiepingen met elkaar waardoor een atrium vormgeving ontstaat in één groot compartiment.  Op basis van de toepassing van de traditionele prescriptieve brandveiligheidswetgeving was de implementatie van deze beoogde architectuur niet mogelijk geweest. Met name de strikte wetgeving voor compartimentering kan niet toegepast worden op een ‘’box in a box’’ concept waarbij eerder de vergelijking met een atrium kan getrokken worden.

Het toepassen van creatieve ontwerpoplossingen inzake brandveiligheid heeft het mogelijk gemaakt een vrije architecturale vormgeving te behouden door de doelstellingen voorgeschreven in de prescriptieve wetgeving op een alternatieve manier te behalen. Dit project sluit perfect aan op de opkomende trend om een nieuwe invulling te geven aan weinig gebruikte historische gebouwen door creatief te ontwerpen.

Andere nieuwsberichten