Studiedag met live brandproef een groot succes!

Waarom een studiedag?

Op 13/11 werden de bevindingen van het onderzoeksproject “Brandveiligheid in ondergrondse gesprinklerde parkings” gedeeld op een speciaal hiervoor georganiseerde studiedag op Campus Vesta te Ranst. Alle brandweerzones werden uitgenodigd en in totaal waren er een 80-tal aanwezige genodigden vertegenwoordigd door de belanghebbenden/stakeholders: brandweer en projectontwikkelaars. 

Opbouw van de studiedag

De studiedag ging van start met een voorstelling van de opbouw van de brandproeven door Patrick Merckx en Dominique Goidts (Cegelec Fire Solutions). Vervolgens verduidelijkte Xavier Deckers (Fire Engineered Solutions Ghent) het ontwikkelde brandpreventiemodel en de nieuwe inzichten uit de brandproeven. FESG ontwierp namelijk een risicoanalysemodel (het brandweerinterventiemodel) dat het risico voor veilige brandweerinterventie in ondergrondse parkings objectiveert. Concreet wordt de tijd vergeleken tussen ontstaan van brand in de wagen en het beginnen blussen t.o.v. de tijd waar onhoudbare condities optreden. De nieuwe inzichten uit de 60! grootschalige brandproeven werden verwerkt in het model.

Na de presentaties volgde een brandproef waarbij een sprinkler met gereduceerde waterdensiteit werd voorzien. De brandproef kon door de genodigden live worden gevolgd op groot scherm. Het boeiende commentaar door prof. Bart Merci (UGent) werd uiterst gesmaakt. 

Prof. Bart Merci geeft live commentaar bij de demonstratie

Het luik met de presentaties werd door Jan De Seadeleer (directeur brandpreventie van het ministerie van Binnenlandse Zaken) afgesloten. Hierbij werden recente branden besproken, de noodzaak naar een uniforme aanpak naar brandpreventie over de verschillende zones heen en de nieuwe richtlijn. Hij sprak zijn appreciatie uit over de uitvoerige testcampagne en de nieuwe inzichten uit dit onderzoeksproject.

Opbouw van de testopstelling

Om een idee te krijgen van de testopstelling werd volgend filmpje gemaakt na één van de eerste testdagen, in aanwezigheid van de leden van de werkgroep. Deze is vertegenwoordigd door de overheid en grote brandweerkorpsen. 

Voornaamste bevindingen onderzoeksproject

Het door FESG ontwikkelde brandweerinterventiemodel objectiveert het restrisico en kan als performantiegericht alternatief worden beschouwd tov de prescriptieve wetgeving. Het is wetenschappelijk onderbouwd, gebaseerd op grootschalige brandproeven en neemt zowel de efficiëntie als de betrouwbaarheid van de systemen in rekening. 

Om de conclusies van de uitgevoerde brandproeven uit het onderzoeksproject te verduidelijken dient de term “effectiviteit” te worden toegelicht: de effectiviteit van het gekozen brandveiligheidsconcept wordt bepaald door de betrouwbaarheid van de systemen (de kans dat je systeem activeert wanneer nodig)  en de efficiëntie van de systemen (= de mate waarin het systeem een bepaalde performantie bereikt, in de veronderstelling dat het activeert).

  • Voor kleine parkings kan worden geconcludeerd dat een sprinklersysteem aangesloten op het openbaar waternet een hoge effectiviteit haalt. Zelfs wanneer het ontwerp op 8 koppen ipv 12 gedimensioneerd is, wordt een hoge (gelijkaardig aan dat voor 12 koppen) efficiëntie bereikt. De betrouwbaarheid is echter een stuk hoger door een aansluiting op het openbaar waternet te voorzien. Dit resulteert in een hogere effectiviteit.
  • Voor grote parkings geeft een brandveiligheidsconcept waarbij een sprinklerinstallatie gecombineerd wordt met een beperkte rook-en warmteafvoerinstallatie de beste resultaten. De brandproeven toonden aan hoe de efficiëntie van de sprinkler veel hoger ligt bij een beperkte ventilatie. Hierdoor is de effectiviteit van een sprinkler in combinatie met een beperkte RWA-installatie veel hoger dan een een klassieke combinatie van de 2 systemen volgens de norm.

Tijdens de brandproeven werd ook de kans gegeven aan de verschillende brandweerkorpsen om de brandproeven bij te wonen, zowel binnenin als buiten de testopstelling. 96% van deze brandweermannen gaf aan een sprinklersysteem in een ondergrondse parkings te verkiezen boven een RWA-systeem. Bovendien werd in de brandproeven ook aangetoond dat een goede zichtbaarheid op de warmtebeeldcamera behouden blijft na de activatie van de sprinklers.

Interesse studiedag van de nationale pers

Tijdens de studiedag waren verschillende journalisten aanwezig die verslag uitbrachten van het evenement. 

Partners in het project?

De partners in dit onderzoeksproject zijn naast FESG als coördinerende partij ook Cegelec Fire Solutions en Universiteit Gent. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemerschap.

Concrete toepassingen in uw bouwproject?

Weten hoe dit voor uw bouwproject een toegevoegde waarde kan geven? We geven regelmatig infosessies met concrete voorbeelden van ondergrondse parkings waar oplossingen op maat zorgen voor de meest betrouwbare en kosteneffectieve oplossing. Hierbij is het niet ongebruikelijk om 40% te besparen op installatie en onderhoudskost. Meer weten? stuur een mailtje naar parkings@fesg.be 

Benieuwd naar de ontwerpregels van de toekomst? Schrijf u in op onze nieuwsbrief via nieuwsbrief@fesg.be waar we de komende events aanmelden.

Voornaamste bevindingen onderzoeksproject

Het door FESG ontwikkelde brandweerinterventiem

Andere nieuwsberichten